VAD ÄR DYSKALKYLI?
Dyskalkyli är ett annat ord för specifika räknesvårigheter. Cirka 5 procent av befolkningen anses ha dyskalkyli vilket innebär en medfödd svårighet att lära sig räkna. Dyskalkyli har heller inget med intelligens att göra – tvärtom, en dyskalkylektiker är minst normalbegåvad!
PERSONER MED DYSKALKYLI BRUKAR OFTA NÄMNA TVÅ ELLER FLERA AV DESSA DRAG:
- Stora svårigheter med att lära in och förstå de 4 räknesätten.
- Siffror förväxlas, felvänds eller roteras.
- Svårigheterna har ”alltid” funnits där.
- Svårt att räkna tal som måste lösas i flera led och tappar lätt bort sig.
- Svårt att lära sig klockan.
- Svårt att planera sin tid och bedöma hur lång tid något faktiskt tar.
- Svårt att strukturera och planera aktiviteter och komma igång – exempelvis läxorna eller städa rummet.
- Glömmer lätt! – kan räkna uppgiften ena stunden, men klarar det inte alls efter 5 minuter eller nästa dag.
- Svårt att lära in och komma ihåg glosor.
- Svårt att snabbt plocka fram sifferfakta och använder gärna fingrarna som räknehjälp.
- Svårt att lokalisera sig – hitta fram.
- Svårt att förstå busstabeller.
- Låg självkänsla och dålig motivation för att arbeta med matematik.
VÄNTA INTE MED DYSKALKYLIUTREDNINGEN!
Viktigast av allt är att så tidigt som möjligt göra en professionell dyskalkyliutredning så snart dyskalkyli misstänks! Vänta inte och tro att dyskalkyli ”växer” bort. Om du tycker att du, någon närstående eller en elev har svårt att räkna och vill ha förslag på hur räkneförmågan kan tränas och vilka assisterande lärverktyg som är effektiva – beställ tid för dyskalkyliutredning!
HUR LÅNG TID TAR DET?
En dyskalkyliutredning genomförs vanligtvis vid ett tillfälle och tar cirka 3 – 6 timmar. Ibland kan det vara viktigt att träffas ännu en gång om någon del i utredningsfasen behöver kompletteras eller fördjupas.
Efter besöket analyseras alla resultat och sammanställs i ett skriftligt utlåtande. Detta ligger sedan som grund för planering av rätt hjälp med konkreta pedagogiska förslag samt vilka assisterande lärverktyg som är värdefulla i skolarbetet för dyskalkylektikern.
Eftersom Logopeditjänst har behörighet att klassificera diagnoser, specificeras också diagnoskoden i utlåtandet. Det tar vanligtvis inte mer än 1 – 2 veckor innan utredningens skriftliga dokumentation är färdig och skickas till dig.
Logopeditjänsts specialiserade kompetenser
Logopeditjänst har den unika kombinationen av dels den logopediska kompetensen, men också det specialpedagogiska kunnandet, vilket ytterligare ökar kvaliteten på våra utredningar och är mycket efterfrågat. Därför lämnas till alla utredningar konkreta förslag på åtgärder och lämpliga assisterande lärverktyg – allt baserat på Logopeditjänsts specialiserade kompetenser inom dessa områden. Är du elev kan denna del lämnas till skolan så det framkommer vilket stöd just du behöver för att kunna öka din inlärningsförmåga! Läs mer om assisterande lärverktyg.
Vad brukar en dyskalkyliutredning kosta?
Utredningarna varierar i omfattning beroende på hur de ska användas, vilket påverkar priset. Den totala kostnaden är beroende av utredningens omfattning och användning, men brukar oftast ligga mellan 21 000 kronor – 27 000 kronor inklusive moms. Det finns möjlighet att efter överenskommelse dela upp betalningen på fler tillfällen.
Kontakta Logopeditjänst och boka tid
När du vill boka tid för utredning kontaktar du oss så här:
- Mejl: info@logopeditjanst.se
- Telefon: 0525-224 25 (telefonsvarare där du anger namn och telefonnummer)
- Du kan också skicka ett meddelande genom vårt kontaktformulär.
Har du ytterligare frågor kan du läsa mer under vanliga frågor.
Välkommen!