Möter du elever med dyslexi?
Vill du veta mer om vad funktionsnedsättningen innebär och vilka anpassningar som är effektiva?
För just dig är denna grundkurs om dyslexi framtagen. Det är ofta en utmaning att undervisa elever med dyslexi och att hitta och ge rätt stöd för varje individ. Under föreläsningens gång får du veta vad dyslexi innebär och vilka extra anpassningar som brukar vara effektiva för att utveckla en språkligt tillgänglig lärmiljö.
Cirka 5 – 8% av eleverna anses ha specifika läs- och skrivsvårigheter, vilket också kallas dyslexi. Svårigheterna visar sig till exempel i form av bristande avkodning, läshastighet, läsförståelse och rättstavning. Tyvärr finns det elever med dessa svårigheter som skolan inte identifierar och som därmed inte får rätt stöd och träning i tid. År 2016 uppmärksammade Skolinspektionen problemet och konstaterade i sin granskning att extra anpassningar och särskilt stöd ofta sätts in alltför sent. Tidigt insatta åtgärder är av största betydelse för elevens fortsatta kunskapsutveckling och självbild.
På uppdrag av regeringen tog därför Skolverket år 2019 fram ett nationellt bedömningsstöd i läs- och skrivutveckling som samtliga elever – från förskoleklass till och med skolår 3 – regelbundet ska bedömas utifrån. Garantins syfte är att tidigt identifiera de elever som riskerar att få eller som redan har läs- och skrivsvårigheter och säkerställa att rätt stöd tidigt sätts in. De insatser som sätts in för dessa elever blir därigenom ännu viktigare än själva bedömningen. För att du som lärare bäst ska kunna möta elevernas behov och utmaningar, behöver du veta vilka riktade åtgärder och anpassningar som är effektiva för att stärka eleven och samtidigt uppfylla skollagen.
Målet med föreläsningen är att du lär dig:
- vad dyslexi innebär och hur det ofta yttrar sig
- hur dyslexi kan inverka på matematiken
- hur läs- och skrivsvårigheter kan förebyggas med forskningsbaserad metod
- vilka pedagogiska lärverktyg som är användbara
- skillnaden mellan extra anpassningar och särskilt stöd
- vilka lagar och riktlinjer som ligger till grund för insatser.
Målgrupp
Alla professioner som möter elever med dyslexi.
Litteratur

Boken Om dyslexi. Ekelund, T. (Studentlitteratur, 2021). Läs mer om boken här.
Det är en fördel om kursdeltagarna har köpt boken inför föreläsningen. Boken finns att köpa överallt där böcker säljs, till exempel på Bokus Adlibris Akademibokhandeln Studentlitteratur
Om föreläsaren:
Tove Ekelund är legitimerad logoped, författare, specialpedagog, legitimerad lärare och skolledarutbildad med mångårig erfarenhet av både utrednings- och behandlingsarbete inom sjukvården samt av undervisning och skolledarskap i skolan. Tove är verksam logoped, konsult samt föreläsare inom skolsektorn och andra verksamheter.
Bokningsförfrågan:
Bokningar görs genom vår samarbetspartner Studentlitteratur. Klicka här för att komma till bokningsformuläret.
