Varje människa har en unik röst. Rösten använder vi för att tala om vad vi tycker, tänker, önskar och vill, så för att du ska kunna förmedla och tydliggöra ditt budskap så effektivt som möjligt, är det viktigt att du är medveten om betydelsen av att använda en riktig röstteknik som både vårdar rösten och som samtidigt kan förebygga röstproblem.

Rösten kan också ses som en slags känslobarometer som avslöjar hur vi mår. En röst som inte fungerar kan därför vara ett tecken på att det är dags att ändra livsstil. Röstproblem kan till exempel vara att du lätt blir hes, att du inte orkar tala så länge utan att rösten blir ansträngd, att du känner behov av att harkla dig ofta eller att du upplever din röst som instabil, svag, kraxig, spänd eller forcerad.

Känner du igen dig? Vill du få en bättre röstkvalitet? Då är du nu på rätt väg!

Om du upplever röstproblem kan du snabbt fylla i VHI-10-Ekelund Självskattningsformulär och utifrån resultat få råd om hur du bör gå vidare.

Som en hjälp till självhjälp till en bättre röst finns boken En logopeds 10 tips till en bättre röst att köpa. Boken innehåller det mesta som är viktigt att veta om rösten och är även fylld med användbara övningar. Tipsen i boken och de effektiva övningarna är baserade på aktuell forskning och skrivna för att vara enkla att följa. Röstövningarna är också digitalt tillgängliga genom de QR-koder som finns tryckta vid bokens övningar. QR-koden skannas enkelt med hjälp av en telefon eller surfplatta och direkt kommer en film- eller ljudfil fram som visar hur man gör övningen. Tack vare dessa QR-koder finns det ingen risk att man glömmer bort hur övningen ska göras.

Du är också välkommen att kontakta oss för tidsbokning för röstbehandling    0525 – 224 25 eller genom kontaktformuläret.