Tove Ekelund i media

Här finns ett urval av tv-, radio- och tidningsintervjuer där Tove Ekelund medverkat.

Här finns också bokrecensioner och annat intressant.

Senaste inlägget ligger överst. Skrolla ned i listan för tidigare inlägg.

4 feb 2023

Intervju – Sveriges radio P4

Tove Ekelund intervjuas om sin forskning twice-exceptional – 2e

Ny forskning ska hjälpa skolbarn med särskild begåvning och funktionsnedsättning.

Hör intervjun och läs mer här.

1 feb 2023

Nu finns Om dyslexi som talbok i Legimus

Det är MTM – Myndigheten för Tillgängliga Medier – som gjort boken möjlig att lyssna på. Legimus är ett digitalt bibliotek med inspelade talböcker. Kontakta ett bibliotek för att få tillgång till tjänsten.

3 maj 2022

Sveriges Skolledarförbund uppmärksammar boken – Om dyslexi

I tidningen Skolledarna nr 3 ges boken Om dyslexi fina rekommendationer. Läs artikeln här:

27 april 2022

World Dyslexia Assembly

Logoped Tove Ekelund var en av de utvalda gästerna att närvara vid det globala dyslexisymposiet World Dyslexia Assembly. Symposiet ägde rum den 27 april 2022 på Kungliga Slottet i Stockholm. Som värd för arrangemanget stod Prinsparets stiftelse.

Här samlades nationella och internationella aktörer med målet att ge alla barn och unga möjlighet att nå sin fulla potential. Bland deltagarna fanns bland annat Drottningen, Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Symposiet arrangerades tillsammans med den brittiska organisationen Made By Dyslexia, som vill sprida kunskap om dyslexi. Prins Carl Philip inledde symposiet med ett öppenhjärtigt tal om sin egen dyslexi. Panelsamtal och intervjuer, ledda av reportern Robyn Curnow, ingick också i symposiet.

Foto: Jonas Borg/Prinsparets stiftelse

8 oktober 2021

Svenska Dagbladet uppmärksammar boken – Om dyslexi

Artikeln publicerad i tidningens pappersversion. Läs den här.

29 september 2021

Svenska Dagbladet uppmärksammar boken – Om dyslexi

Läs intervjun.

2 september 2021

Om dyslexi

Ny bok –  Studentlitteratur, 2021

Det här är boken om dyslexi. Här finns svaren på många av de frågor som lärare, specialpedagoger, speciallärare, rektorer, skolledare, föräldrar, mor- och farföräldrar och andra ofta ställer sig.

Boken riktar sig till den som behöver en kort grundkurs om dyslexi med fokus på aktuell forskning såväl som nya och uppdaterade regelverk. I boken förklaras bland annat hur dyslexi utreds, vad diagnosen dyslexi innebär, dyslexi i relation till språkstörning samt vad läsning och språklig medvetenhet är. Här tas också skolans skyldigheter upp i enlighet med skollagen, liksom vad extra anpassningar och särskilt stöd innebär.

Författaren tar även upp lärares pedagogiska planering och ger exempel på hur undervisningen kan läggas upp för att stötta elever med dyslexi. Här ges råd om hur differentierade och språkligt tillgängliga lärmiljöer kan skapas och förslag på olika språkutvecklande arbetssätt. Boken avslutas med en genomgång av vilka digitala lärverktyg som brukar vara effektiva.

I dag finns mycket assisterande teknik att tillgå, men många är osäkra på hur den ska användas. I boken visas flera vanliga lärverktyg, och genom instruktionsfilmer förklaras det hur de kan användas. Filmerna nås via bokens skanningsbara QR-koder.

Artikel och intervju – lararen.se

Så vårdar du lärarrösten

Rösten är en viktig del av arbetsmiljöarbetet.

Artikel i Läraren 25 februari 2021

Artikel och intervju – lararen.se

Ta hand om din röst

Artikel i Läraren 22 februari 2021

Intervju – Fråga doktorn – svt.se

Tove Ekelund ger logopediska röstråd med anledning av COVID-19

svt.se 16 november 2020

Intervju – svt nyheter

Logopeden om hur du räddar rösten

17 november 2021

Artikel och intervju – skolvarlden.se

Vårda din röst – Så håller den i längden

Artikel i Skolvärlden 28 oktober 2020

Bokrecension – btj.se

Bibliotekstjänst – BTJ-häftet nr 3, 2021, Lektör Hanna Troëng. Helhetsbetyg 4/5

Tove Ekelund är en erfaren legitimerad logoped, specialpedagog och legitimerad lärare. Kunskaper från dessa yrken framträder också tydligt i den bok hon skapat för optimering av röstkvalitet.  

Boken förmedlar grundläggande kunskaper i talapparatens anatomi och funktion, och ger råd för hur mag- och sidoandning samt muskler och kroppshållning kan användas för att förbättra tal. Läsaren ges även verktyg för att själv bedöma kvalitet och begränsning av rösten.

I fyrtio tydliga och effektiva övningar kan läsaren öva röstmedvetenhet, avslappning/avspänning, andning, röstklang, röstomfång och röststyrka. Ett flertal instruktionsfilmer för övningarna finns tillgängliga via Youtube och är märkta med QR-koder, som även finns samlade i slutet av boken. Avslutningsvis presenteras också ett matris med förslag på övningar för olika former av röstproblem, en samling litteraturtips och tydligt sak- samt övningsregister.

Detta är en lättillgänglig och tillämpbar bok kring röstarbete och förbättring av tal. Den kan rekommenderas till såväl professionella som arbetar med röst som amatörer med intresse för området.

18 augusti 2020

En logopeds 10 tips till en bättre röst

Ny bok – Studentlitteratur, 2020

Många av landets alla yrkesverksamma har röstkrävande yrken som sliter på rösten, något som ofta leder till röstproblem. Rösten ändras också i takt med att vi åldras och precis som kroppen i övrigt behöver den tränas och hållas i form. Med rätt kunskap, förebyggande röstträning och praktiska verktyg kan röstens åldrande­process fördröjas, och röstproblem förebyggas och avhjälpas.

En logopeds 10 tips till en bättre röst ger dig verktyg för att förbättra din röst, och med bokens 40 effektiva övningar kan du röstträna på egen hand. Övningarna är baserade på aktuell forskning och är enkla att utföra. Övningarna kompletteras med digitalt material i form av filmer där du direkt kan se och höra hur övningen ska utföras, och som enkelt nås genom skanningsbara QR-koder i boken.

En logopeds 10 tips till en bättre röst vänder sig till alla som använder rösten mycket i sin profession, till exempel lärare, förskollärare och föredragshållare.

Intervju – Nordegren & Epstein i P1

Vilken roll spelar rösten?

Logopedens tips
De folkvalda har många anföranden framför sig och därför har vi bjudit in logopeden Tove Ekelund för att prata lite om vilken roll rösten spelar för en politiker och varför det kan vara meningsfullt att lägga ner lite energi på att få en så bra röst som möjligt.