Tove Ekelund i media
Här finns ett urval av tv-, radio- och tidningsintervjuer där Tove Ekelund medverkat.
Här finns också bokrecensioner och annat intressant.
Senaste inlägget ligger överst. Skrolla ned i listan för tidigare inlägg.
3 november 2023
Vi lärare – Intervju
Upptäck elever med dyslexi och särskild begåvning
Läs intervjun med Tove Ekelund här.
4 oktober 2023
Ny utgåva!
Om dyslexi: Läs-, skriv- och språksvårigheter
(Studentlitteratur, 2023)
Om dyslexi är en bred och informativ resurs som ger svar på många vanliga frågor om läs-, skriv- och språksvårigheter. Här förklaras vad dyslexi är och hur det diagnostiseras, dess relation till språkstörning samt vad läsning och språklig medvetenhet är.
Denna andra upplaga innehåller ett nyskrivet kapitel utifrån författarens forskningsområde: elever med särskild begåvning och twice-exceptionality – 2e, vilka konsekvenser detta kan få för undervisningen och vad som kan stötta kunskapsutvecklingen för dessa elever. Boken är också uppdaterad i enlighet med aktuell forskning, skollagsändringar och läroplanen Lgr22.
Boken tar även upp lärares pedagogiska planering och ger exempel på hur undervisningen kan utformas och anpassas för att inkludera elever med funktionsnedsättningar. Här finns råd om hur differentierade och språkligt tillgängliga lärmiljöer kan skapas och förslag på språkutvecklande arbetssätt för att möta elevers olika behov. Boken avslutas med en genomgång av vilka digitala lärverktyg som brukar vara effektiva, och genom instruktionsfilmer förklaras det hur de kan användas. Filmerna nås via bokens skanningsbara QR-koder.
Om dyslexi: Läs-, skriv- och språksvårigheter vänder sig till lärare, specialpedagoger, speciallärare, rektorer, skolledare, studenter och andra som är intresserade av ämnet.
4 oktober 2023
Intervju – Studentlitteratur
Tove Ekelund intervjuas om den nya utgåvan av boken:
Om dyslexi: Läs-, skriv- och språksvårigheter
Läs intervjun här.
4 feb 2023
Intervju – Sveriges radio P4
Tove Ekelund intervjuas om sin forskning twice-exceptional – 2e
Ny forskning ska hjälpa skolbarn med särskild begåvning och funktionsnedsättning.
Hör intervjun och läs mer här.
1 feb 2023
Nu finns Om dyslexi som talbok i Legimus
Det är MTM – Myndigheten för Tillgängliga Medier – som gjort boken möjlig att lyssna på. Legimus är ett digitalt bibliotek med inspelade talböcker. Kontakta ett bibliotek för att få tillgång till tjänsten.
3 maj 2022
Sveriges Skolledarförbund uppmärksammar boken – Om dyslexi
I tidningen Skolledarna nr 3 ges boken Om dyslexi fina rekommendationer. Läs artikeln här:
27 april 2022
World Dyslexia Assembly
Logoped Tove Ekelund var en av de utvalda gästerna att närvara vid det globala dyslexisymposiet World Dyslexia Assembly. Symposiet ägde rum den 27 april 2022 på Kungliga Slottet i Stockholm. Som värd för arrangemanget stod Prinsparets stiftelse.
Här samlades nationella och internationella aktörer med målet att ge alla barn och unga möjlighet att nå sin fulla potential. Bland deltagarna fanns bland annat Drottningen, Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Symposiet arrangerades tillsammans med den brittiska organisationen Made By Dyslexia, som vill sprida kunskap om dyslexi. Prins Carl Philip inledde symposiet med ett öppenhjärtigt tal om sin egen dyslexi. Panelsamtal och intervjuer, ledda av reportern Robyn Curnow, ingick också i symposiet.
Foto: Jonas Borg/Prinsparets stiftelse
8 oktober 2021
Svenska Dagbladet uppmärksammar boken – Om dyslexi
Artikeln publicerad i tidningens pappersversion. Läs den här.
2 september 2021
Om dyslexi
Ny bok – Studentlitteratur, 2021
Det här är boken om dyslexi. Här finns svaren på många av de frågor som lärare, specialpedagoger, speciallärare, rektorer, skolledare, föräldrar, mor- och farföräldrar och andra ofta ställer sig.
Boken riktar sig till den som behöver en kort grundkurs om dyslexi med fokus på aktuell forskning såväl som nya och uppdaterade regelverk. I boken förklaras bland annat hur dyslexi utreds, vad diagnosen dyslexi innebär, dyslexi i relation till språkstörning samt vad läsning och språklig medvetenhet är. Här tas också skolans skyldigheter upp i enlighet med skollagen, liksom vad extra anpassningar och särskilt stöd innebär.
Författaren tar även upp lärares pedagogiska planering och ger exempel på hur undervisningen kan läggas upp för att stötta elever med dyslexi. Här ges råd om hur differentierade och språkligt tillgängliga lärmiljöer kan skapas och förslag på olika språkutvecklande arbetssätt. Boken avslutas med en genomgång av vilka digitala lärverktyg som brukar vara effektiva.
I dag finns mycket assisterande teknik att tillgå, men många är osäkra på hur den ska användas. I boken visas flera vanliga lärverktyg, och genom instruktionsfilmer förklaras det hur de kan användas. Filmerna nås via bokens skanningsbara QR-koder.
Artikel och intervju – lararen.se
Så vårdar du lärarrösten
Rösten är en viktig del av arbetsmiljöarbetet.
Artikel i Läraren 25 februari 2021
Intervju – Fråga doktorn – svt.se
Tove Ekelund ger logopediska röstråd med anledning av COVID-19
svt.se 16 november 2020
Artikel och intervju – skolvarlden.se
Vårda din röst – Så håller den i längden
Artikel i Skolvärlden 28 oktober 2020
Bokrecension – btj.se
Bibliotekstjänst – BTJ-häftet nr 3, 2021, Lektör Hanna Troëng. Helhetsbetyg 4/5
Tove Ekelund är en erfaren legitimerad logoped, specialpedagog och legitimerad lärare. Kunskaper från dessa yrken framträder också tydligt i den bok hon skapat för optimering av röstkvalitet.
Boken förmedlar grundläggande kunskaper i talapparatens anatomi och funktion, och ger råd för hur mag- och sidoandning samt muskler och kroppshållning kan användas för att förbättra tal. Läsaren ges även verktyg för att själv bedöma kvalitet och begränsning av rösten.
I fyrtio tydliga och effektiva övningar kan läsaren öva röstmedvetenhet, avslappning/avspänning, andning, röstklang, röstomfång och röststyrka. Ett flertal instruktionsfilmer för övningarna finns tillgängliga via Youtube och är märkta med QR-koder, som även finns samlade i slutet av boken. Avslutningsvis presenteras också ett matris med förslag på övningar för olika former av röstproblem, en samling litteraturtips och tydligt sak- samt övningsregister.
Detta är en lättillgänglig och tillämpbar bok kring röstarbete och förbättring av tal. Den kan rekommenderas till såväl professionella som arbetar med röst som amatörer med intresse för området.
18 augusti 2020
En logopeds 10 tips till en bättre röst
Ny bok – Studentlitteratur, 2020
Många av landets alla yrkesverksamma har röstkrävande yrken som sliter på rösten, något som ofta leder till röstproblem. Rösten ändras också i takt med att vi åldras och precis som kroppen i övrigt behöver den tränas och hållas i form. Med rätt kunskap, förebyggande röstträning och praktiska verktyg kan röstens åldrandeprocess fördröjas, och röstproblem förebyggas och avhjälpas.
En logopeds 10 tips till en bättre röst ger dig verktyg för att förbättra din röst, och med bokens 40 effektiva övningar kan du röstträna på egen hand. Övningarna är baserade på aktuell forskning och är enkla att utföra. Övningarna kompletteras med digitalt material i form av filmer där du direkt kan se och höra hur övningen ska utföras, och som enkelt nås genom skanningsbara QR-koder i boken.
En logopeds 10 tips till en bättre röst vänder sig till alla som använder rösten mycket i sin profession, till exempel lärare, förskollärare och föredragshållare.
Intervju – Nordegren & Epstein i P1
Vilken roll spelar rösten?
Logopedens tips
De folkvalda har många anföranden framför sig och därför har vi bjudit in logopeden Tove Ekelund för att prata lite om vilken roll rösten spelar för en politiker och varför det kan vara meningsfullt att lägga ner lite energi på att få en så bra röst som möjligt.