En logopeds 10 tips till en bättre röst

Boken En logopeds 10 tips till en bättre röst ger dig verktygen att själv påverka och förändra din röst. Den riktar sig till dig som vill förbättra din röst eller till dig som har ett röstkrävande yrke och som vill förebygga röstproblem. Den riktar sig också till dig som har röstproblem och som behöver hjälp för att hantera dem. Med hjälp av bokens tips och övningar lär du känna din röst och hittar just ditt avspända röstläge, så att rösten blir mer hållbar och uttrycksfull.

Vi vet att mer än en tredjedel av landets yrkesarbetande har ett så kallat röstyrke och problem med rösten är en vanlig orsak till sjukskrivningar. Vi vet också att rösten ändras i takt med att vi blir äldre och blir då inte lika flexibel. Bland annat så förändras stämbandens struktur och lungornas kapacitet minskar. Därför är det viktigt att ha ett kort röstträningsprogram som görs varje dag tillsammans med andningsövningar. Rösten behöver motion och omvårdnad genom hela livet – en rekommendation är att följa boken tips och göra de övningar som rösten behöver. Det är med andra ord många som behöver lättläst information och praktiska verktyg för att både kunna förebygga – men också avhjälpa – olika röstproblem.

Tipsen i boken och de effektiva övningarna är baserade på aktuell forskning och skrivna för att vara enkla att följa. Röstövningarna är också digitalt tillgängliga genom de QR-koder som finns tryckta vid bokens övningar. QR-koden skannas enkelt med hjälp av en telefon eller surfplatta och direkt kommer en film- eller ljudfil fram som visar hur man gör övningen. Tack vare dessa QR-koder finns det ingen risk att du glömmer bort hur övningen ska göras. Följer du tipsen och gör de övningar som just din röst behöver, ökar du direkt möjligheten till en mer välfungerande röst.

Boken är efterfrågad då allt fler blir medvetna om röstens stora betydelse. Det behövs kunskap om röst och röstanvändande och hur viktigt det är att vårda rösten. Boken är numera kurslitteratur på flera utbildningar.

Boken finns att köpa överallt där böcker säljs, till exempel: Bokus Adlibris Akademibokhandeln Studentlitteratur

Författaren Tove Ekelund intervjuades i Sveriges Radio P1 – Nordegren & Epstein den 24 september 2018. Vilken roll spelar rösten för en politiker?.